19. desember – Danskar jólakleinur

Uppskrift dagsins kemur frá Piu safnverði á Þjóðminjasafni Danmerkur. Hún er af kleinum en þær eru algengt jólameðlæti í Danmörku.

Danskar jólakleinur

Kleinurnar hennar ömmu

efni

1 kg hveit

5  egg

125 gr smjör

2 msk (15 ml) rjómi

börkur af einni sítrónu

djús af 1 sítrónu

1 tsk. (5 ml) hjartasalt

1 tsk. (5 ml) fínt salt

250 gr. sykur

½-1 spsk. (15 ml) rósarvatn (rosenvand)

1 kg svínafeiti

Vanillusykur

Hér er aðferðin samkvæmt frásögn Piu:

1) Historien om fremstillingen af klejnedej

Min mor hælder melet ud på bordet i en bunke. Heri laver hun huller og i hullerne blev de øvrige ingredienser lagt. Så begyndte æltningen. Som børn stod vi og kiggede på denne forvandling til dej. Vi holdt øje med om lidt æg eller fløde løb af sted, og min mor indfangede det “bortløbne” med lidt mel. Sådan er klejnedejen blevet samlet i flere generationer i min familie.

2) Fremstilling af klejnedejen nu til dags

I dag laver vi dejen på røremaskinen, hælder alle ingredienserne i maskinen og ælter den med æltekrogen til den er smidig. Dejen rulles ud, og kagerne skæres ud med en klejnespore og endes. I vores familie har klejner altid været forskellige – nogen har været korte og nogle har været lange (op til 20 cm) – og nogle er tykke og nogle er ganske tyndt rullet ud, så man kan se bordpladens mønster gennem dejen. De tynde laver altid flotte bobler – noget, vi også nød at stå at holde øje med, da vi var børn. Vi plejer at rulle al dejen ud, vende klejnerne og lægge dem på meldryssede plader og spækbrætter. Først når al dejen er formet til klejner, begynder vi kogningen.

NB. Hvis dejen er lidt for hård, kan der tilsættes lidt ekstra fløde.

3) Kogningen

Vi bruger ukrydret svinefedt til at koge klejnerne i. I slutningen, når fedtet er blevet kedeligt”, kommer vi en skrællet gulerod ned i. Det siges at rense fedtet.

4) Fuglemad

Når klejnekogningen er helt færdigt, hælder vi fuglefrø i fedtet og lader det stivne i gryden. Man kan også lade det stivne i beholdere, som senere kan hænges ud til fuglene.

5) Opbevaring

Når alle klejnerne er kogt og har dryppet af på brunt papir, lægges de i dåser. For hvert lag klejner, der lægges i dåsen, drysses med vaniljesukker. Min mor laver 5 slags småkager til jul, og klejnerne er altid det sidste, der bliver lavet. Når klejnerne bliver lagt i dåsen, er der ikke længe til jul.

Þessi færsla var birt í Jóladagatal og merkt sem , . Bókamerkja beinan tengil.